top of page

Nierenergie en Winteroliën!


Etherische oliën zitten vol kracht en levensenergie en zeker in de winter kunnen we hier wel wat van gebruiken. Etherische oliën activeren het afweersysteem, zijn positief voor lichaam en geest en hebben gunstige invloed op onze gezondheid.

In de wintermaanden zitten we in het waterelement. Hierbij horen de Nier en Blaas meridianen. Het waterelement is gebaat bij rust en bezinning. De Nierenergie is onze basis energie en in de winter mag deze uitrusten en opladen om in de lente tot bloei te komen.

Nemen we niet genoeg rust of hebben we te weinig energie dan is er een grote kans dat we last krijgen van een stijve nek, pijnlijke knieën of onderrug of dat de darmen verstopt raken.

Etherische oliën kunnen ons daarbij helpen.

In de winter gebruiken we andere oliën dan in de zomer. In de winter zijn we toe aan bezinning, rust en warmte. En vaak zijn gewrichten wat pijnlijker en spieren wat stijver.

2 wat minder bekende, maar hele fijne oliën zijn:

Wintergreen: In Noord-Amerika kennen de Indianen wintergreen al heel lang als de ‘pijnolie’. Bij pijnen werden de bladeren gekauwd of als thee gedronken. Verwerkt in een basisolie kan deze olie ingezet worden voor soepele spieren en gewrichten. De olie bestaat bijna in zijn geheel uit één bestanddeel: methylsalicylaat. Bij massage wordt uit deze stof salicylzuur gevormd die remmend werkt op de productie van ontstekingsstoffen.

Ho Hout: De aromatherapeutische werking van Ho-hout is vergelijkbaar met die van rozenhout, waardoor het een uitstekende vervanger is van rozenhout. In het geurlampje geeft ho-hout een warme, fris-zoete roosachtige geur. De olie heeft een zuiverende werking, stimuleert het immuunsysteem en is goed in te zetten bij luchtweginfecties. Op de huid, gemengd in een basisolie, is ho-hout zeer geschikt voor de droge en gevoelige huid en bij rimpels en littekens. De olie stimuleert de huidcellen tot actie. In bad, gemengd met een badolie, is ho-hout verfrissend bij weinig energie, overwerktheid en nervositeit.

Er zijn ook oliën waar je heerlijk mee kunt koken en bakken. Bijvoorbeeld kokoskoekjes met citroenolie, powerballetjes met sinaasappelolie of basilicum/ spirulina pesto. Op een veilige manier kan je zelf ook de lekkerste recepten verzinnen. ( zie boekje Heel Chi Bakt)

Enkele oliën kunnen ook worden ingenomen tegen kleine klachtjes. Bijvoorbeeld druppeltje pepermuntolie oplikken vanuit de handpalm kan een op geblazen gevoel na het eten verminderen, druppeltje lavendel op een kleine brandwond of Tea Tree tegen blaasjes in de mond.


139 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

April in het Zonnetje 1

Nieuwsbrief April in het Zonnetje 1 Stilte Massages: Op 2 April begon de maand April met een Stilte dag. Een dag waarop Joyce en ik stilte massages combineerde met een klankschalen massage. Voor de 1

bottom of page