top of page

Versterk je immuunsysteem, verminder stress

Op dit moment is het guur, regenachtig en winderig buiten. De verwarming op 19 graden en een kopje verse gember met citroen thee gezet. Tijd voor een stukje schrijven.

Om mij heen hoor ik weer veel mensen die verkouden, grieperig of corona hebben. Hun immuunsysteem was even niet sterk genoeg.

(Bij griep met koorts worden je afvalstoffen goed verbrand en een keer goed griep/koorts kan je immuunsysteem juist een boost geven).


Hoe versterken we ons immuunsysteem?


Zoals bij veel ziektes en kwalen is stress de belangrijkste oorzaak. Stress heeft verschillende oorzaken.

Stress in jezelf:

bijvoorbeeld bij heel veel sporten, weinig rust, slapeloosheid, slechte voeding, weinig beweging .

Stress vanuit je omgeving:

Stress op je werk, stress van kinderen of relatie, stress door mantelzorg, ruzies

Stress van de wereld:

Uitlaat gassen, bestrijdingsmiddelen, Klimaatcrisis, oorlogen, politiek, de aarde die uit balans is.

Sommige stress is het gevolg van keuzes, die niet goed voor je zijn, de oorzaak en andere stress overkomt je en is moeilijk te veranderen.

Aan de stress van de wereld kunnen we individueel niet meteen iets aan doen. Je kan zelf wel beslissen hoe je er aan wilt deelnemen en hoe vaak je bijvoorbeeld het nieuws wilt zien/horen per dag of per week.

Stress vanuit je omgeving is vaak ook moeilijk te veranderen al moet je soms misschien wat minder sociale keuzes maken of veranderen hoe je je opstelt zodat je omgeving anders op je gaat reageren. Dit zijn ingewikkelde processen, maar kunnen veel opleveren.

Stress in jezelf is vaak te veranderen, maar gewoontes veranderen is ook gewoon super moeilijk.


Volgens David Bodegom moet je het zeker niet proberen op doorzettingsvermogen maar je omgeving veranderen/ naar je hand zetten. Bijvoorbeeld koekjes in een dichte trommel in de kast in plaats van in een glazen pot op tafel, maar dan wel een mooi schaaltjes met stukjes appel of wortel op tafel. Zo ook de gezonde dingen op ooghoogte in je koelkast. Zet je fiets voor de deur en je auto 3 straten verder op. Zorg voor een yoga / meditatie / lees plekje en berg je computer op in de kast. Nodig mensen bij je thuis uit om te eten en sla het dessert over, ipv in een restaurant eten waar de toetjes aan tafel worden geserveerd. Wil je sporten? Doe dit bij een trainer iedere week op de zelfde dag en niet met een abonnement van een sportschool waarbij je jezelf iedere keer weer moet motiveren om te gaan. Maak het jezelf makkelijker dat je de juiste keuzes maakt die jezelf wilt. Zo ook je omgeving, je hoeft niet iedereen te vriend te houden en je mag ( misschien wel moet) echt jezelf voor op zetten en grenzen aan geven.

Hebben we minder last van stress dan kunnen we beter aan ons immuunsysteem werken.

Zoals al eerder beschreven in mijn blog: Gezonde leefstijl.

Bewegen, Bioritme, Ontspanning, Vasten en Voeding dat zijn na de emotionele gezondheid de belangrijkste gewoontes voor een gezondere leefstijl.


Wat je ook leest of volgt,: Leefstijl als medicijn, Eric Scherder voor gezonde hersenen, Gezond oud worden, optimaal gezond, de film Human Forever het komt er allemaal op neer dat we met z’n allen gezonder moeten gaan leven en minder stress ervaren. We zijn toch gewoon kudde dieren en volgen de gewoontes binnen onze leefkring.

We worden steeds ouder en helaas ook steeds ongezonder. Dat je ziek wordt heb je maar gedeeltelijk zelf in de hand, maar veel mensen hebben helaas zo’n wake up call nodig om dingen echt te veranderen.

Ik wilde eigenlijk een blog schrijven over de Nierenergie en koude voeten, de Miltenergie en warm ontbijt. Het ging ineens over stress. Maar als ik nu op mijn website kijk zie ik dat ik zeker al 5 blogs heb geschreven over het immuunsysteem.

Heb je even een paar minuten over? Lees een blog van mij.

Wil je dingen veranderen in je leven? Bedenk eerst of je iets in je omgeving kan veranderen om de verandering makkelijker te maken.

En bedenk, je kan alleen jezelf veranderen en niet iemand anders.

Wil je meer liefde ontvangen, begin met meer liefde te geven. Iedere dag een knuffel doet al wonderen.


Liefs Anjo

54 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

April in het Zonnetje 1

Nieuwsbrief April in het Zonnetje 1 Stilte Massages: Op 2 April begon de maand April met een Stilte dag. Een dag waarop Joyce en ik stilte massages combineerde met een klankschalen massage. Voor de 1

2 Comments


Guest
Nov 26, 2023

<3 knuffel uit Drenthe

Like

Guest
Nov 13, 2023

Ik ben blij met deze reminders. 😴

Like
LOGO_AARklein.png
bottom of page