top of page

Gezonde Levensstijl

BBOVV

Het is een lange, leerzame blog geworden, toch hoop ik dat jullie het fijn vinden om te lezen. Reacties altijd welkom!

De cursus over BBOVV wordt gegeven door Mohammed van de Power Academy. Mohammed is orthomoleculair therapeut met veel ervaring en kennis. Hij combineert steeds meer de orthomoleculaire inzichten met de TCM (Traditionele Chinese Geneeswijze) of te wel de 5 elementen theorie.

Bij reflexzonetherapie spreken we over blokkades. We voelen of zien een blokkade binnen een reflexzone op de voet en proberen deze te verhelpen door massage.

De TCM heeft het over energie. De energiebanen, de meridianen, moeten goed stromen om energierijk en gezond te kunnen leven.

Binnen de orthomoleculaire geneeskunde hebben ze het veel over laaggradige ontstekingen, voornamelijk in de darmen. Functioneert de darmwand niet goed dan kunnen we niet genoeg voedingstoffen opnemen en kunnen er lichamelijke en psychische problemen ontstaan.

Ik kopieer even de homepage van de Hersen- Darm stichting. https://www.hersendarmstichting.nl/connectie-hersenen-en-darmen

Connectie hersenen en darmen

Er bestaat een directe relatie tussen de hersenen en de darmen, dit noemt men het hersen-darm-as. De communicatie tussen de hersenen en de darmen vindt onbewust plaats door de verbinding van het autonome zenuwstelsel van de hersenen en het enterische zenuwstelsel van de darmen. De bacteriën in de darmen veranderen de werking van de hersenen en kunnen zo je denken en doen beïnvloeden. Wanneer de darmen niet goed werken kunnen er dus gedragsstoornissen ontstaan. De bacteriën die in de darmen leven beïnvloeden onze hersenen en ons gedrag. Wanneer de bacteriënhuishouding uit balans is, is er sprake van een verhoogde hersenactiviteit in de gebieden die verantwoordelijk zijn voor angst en depressie. Er zijn verschillende factoren bepalend voor gedrag, maar darmbacteriën spelen hier een grote rol in. Een kleine verstoring door bijvoorbeeld een infectie of antibiotica kan al leiden tot gedragsveranderingen. Wanneer er in plaats van het behandelen van de psychische problemen meer wordt gekeken naar de oplossing van de darmproblemen, zullen de psychische problemen vanzelf afnemen. Door middelen toe te dienen die de darmflora verbeteren kunnen de problemen veel effectiever worden opgelost.

Darmen en stress

Stress is een van de belangrijkste prikkels tussen de darmen en de hersenen. Wanneer de hersenen een probleem signaleren willen ze dit probleem oplossen. Hiervoor is veel energie nodig. De hersenen lenen deze energie vaak van de darmen. Tijdens de vertering gaat de darm energie besparen, minder slijmstoffen produceren en de doorbloeding van de darm verminderd. Dit kan de darm niet langdurig doen en na een tijdje zal de darm stoppen met meewerken en gaat onprettige signalen sturen naar de hersenen. Men gaat zich erg moe en ziek voelen, heeft geen trek meer en krijgt bijvoorbeeld diarree.

De belangrijkste les die Mohammed ons wil leren is dat als je ziek bent je het heft in eigen hadden moet nemen. Zoek verder en kijk vanuit een breed perspectief. Regulier, Orthomoleculair, TCM lees boeken etc. Kijk wat je kan doen vanuit vertrouwen, probeer niet in je angst te komen, kies voor positiviteit en hoop. Vertrouw op je eigen zelfhelend vermogen. Niet alles is te genezen, maar vanuit vertrouwen ervaar je je ziekte meestal minder heftig.

Hippocrates had een paar hele mooie citaten:

* Niet de arts maar het lichaam geneest de ziekte

* laat voedsel u medicatie zijn en niet medicatie u voedsel

* Onze voedingsmiddelen moeten onze geneesmiddelen zijn en onze geneesmiddelen onze voedingsstoffen

* Alles wat te veel is, is strijdig met de natuur

* Er is één gemeenschappelijke stroom, één gemeenschappelijke ademhaling. Alle dingen voelen met elkaar mee.

Je kunt nog zo gezond eten, maar als je emotioneel niet in evenwicht bent, ben je niet gezond.


Door een slechte darmflora kun je last krijgen van:

angsten, zwak geheugen, pijnlijke gewrichten, slecht slapen, huidklachten, vermoeidheid, depressies, lage weerstand, allergieën, voedingsdeficiëntie.

Het spijsverteringsstelsel begint in de mond. Goed kauwen is erg belangrijk.

Om de eerste enzymen (die helpen bij het verteren van voedsel) aan het werk te zetten en volgens Erik Scherder : Kauwen verbetert de doorbloeding en werking van je hersenen. Zo wordt je Hippocampus aangezet tot werken ( essentieel voor je geheugen en aanleren nieuwe dingen) en de Hippocampus remt weer andere gebieden als de hypothalamus, het regelcentrum dat je hormonale systeem bestuurt.

Bij stress activeert de Hypothalamus en maakt via de bijnieren het stresshormoon cortisol aan. Cortisol geeft een seintje naar de Hippocampus waardoor deze actief wordt en de Hypothalamus remt. Bij een betere doorbloeding (door kauwen en bijvoorbeeld reflexzonemassage) werkt dit systeem een stuk beter.

De Maag: bij problemen met het maagzuur (meestal te weinig maagzuur) krijg je last van boeren, obstipatie, gasvorming, opgeblazen gevoel, vermoeidheid. 1 eetlepel appelazijn of citroensap in een glaswater een half uurtje voor de maaltijd kan veel doen.

De alvleesklier is belangrijk voor aanmaak enzymen en voor de insuline (suiker) regulatie. Vanuit ons bioritme werken de maag, milt en alvleesklier beter in de ochtend dan in de avond. Daarom is het verstandiger om goed te ontbijten, dan s avonds laat nog te eten.

De Milt zorgt ervoor dat de energie goed stroomt (TCM) en zet ons spijsverteringsvuurtje aan.

Omdat de Milt beter werkt in de ochtend dan later op de dag is het verstandig om de Milt dan goed te “verwennen”. De Milt houdt van warmte, aarde groente als knollen en wortelen, warme kruiden. Dus van Soep. Milt onder mijdende producten zijn: Alcohol, suikers, zuivelproducten, rauwe en koude producten en veel vetten.

De eerste verschijnselen van een mindere Miltenergie zijn koude handen en voeten.

Om het spijsverteringsvuurtje goed aan te kunnen zetten hebben we ook een goed vuurelement nodig. Het Vuurelement zorgt voor de aanmaak van QI (energie). Hiervoor hebben we bitterstoffen nodig. Zoals het spreekwoord luidt: Bitter in de mond, houdt het Hart gezond.

Bitterstoffen zijn: spruitjes, andijvie, witlof, artisjokken, rucola, cacaopoeder, basilicum, rozemarijn, tijm, curcuma, venkel, koriander, dille, grapefruit.

Tarwe, Soja en Mais bevatten heel erg veel bestrijdingsmiddelen (wel kan je het af en toe biologisch eten) en bestrijdingsmiddelen zijn heel slecht voor je systeem. Ook op( zacht) niet biologisch fruit zijn wel 17 verschillende soorten bestrijdingsmiddelen gevonden. Zoals op aardbeien, frambozen, appels, blauwe bessen.

Voor dat we naar de darmen gaan: Tarwe, gluten en melk zijn vaak de grootste boosdoeners voor een goede spijsvertering. Met als gevolg: huidklachten, vermoeidheid, longproblemen, spijsverteringsklachten, minder goed werkende schildklier enz.

Darmen:

Waarvan wordt het darmslijmvlies dunner: Met als gevolg laaggradige ontstekingen:

* Stress

* Medicatie

* junkfood en eenzijdige voedingsmiddelen

* verkeerd bioritme

Als je darmslijmvlies is aangetast dan kan je minder voedingsmiddelen verdragen, krijg je spijsverteringsklachten, last van vermoeidheid, trage schildklier.

De darmen zijn erg gebaat bij BBOVV. Een gezonde ontlasting heeft een mooie structuur, stinkt niet te erg, bevat geen slijm of onverteerbare resten,laat geen strepen achter in de wc en hoe meer volume hoe beter.

BBOVV bepaalt 80% van je gezondheid van je darmen.

Bewegen is voor ieder mens belangrijk. Laat in de avond sporten is minder goed, dan verstoor je je bioritme en door aanmaak van oa adrenaline heb je kans dat je minder makkelijk in slaap valt.

Bioritme Ons natuurlijk ritme loopt synchroon met de natuur. Onze hormonen en enzymen worden op bepaalde tijden van de dag meer/makkelijker aangemaakt. Onze spijsverteringsenzymen bijvoorbeeld tijdens de lunch. ( bioritme wordt steeds belangrijker om aandoeningen te behandelen)

Ontspanning Tijdens ontspanning kan je lichaam herstellen. Ook de bijnieren die de stresshormonen cortisol, adrenaline en noradrenaline aanmaken. Half uurtje wandelen in de natuur is hier heel goed voor.

Voeding hoort te bestaan uit voedingsstoffen waar ons lichaam gelukkig van wordt. Veel afwisseling is erg belangrijk voor de darmflora, want deze heeft veel variatie nodig voor de goede darmbacteriën en heeft heel veel vezels nodig. Zowel niet oplosbare als oplosbare. Deze vezels maken boterzuur aan, wat het darmslijmvlies gezond houdt. Probeer altijd ontspannen en zittend te eten. Neem er de tijd voor en eet zoveel mogelijk op de zelfde tijd iedere dag.

Vasten is het herstel van ons darmslijmvlies. Probeer 3 uur voor het slapen gaan niet meer te eten.

Intermitterend vasten.

Eet geen tussendoortjes ( behalve als je anders echt niet genoeg energie binnen kunt krijgen, bijv bij zwangerschap of topsport of als je alleen hele kleine hoeveelheden tegelijk kan eten, na een maagverkleining bijvoorbeeld) en eet niet meer dan 3x per dag. Het liefst 2x, zodat je darmen echt een lange tijd hebben om te herstellen. Het is in het begin echt een mentale mindset, (die mij nog niet gelukt is) maar je schijnt je er echt energierijker door te gaan voelen.

Heb je geen of weinig klachten maar wil je vooral gezond blijven dan is leven naar BBOVV genoeg en verstandig. 2 a 3x per dag een eet moment, gevarieerd eten, 2x per week sporten niet te laat op de avond, elke dag een half uurtje wandelen en op tijd naar bed. Kies ook een paar momenten uit in de week dat je teugels laat vieren.

Heb je wel (vage) klachten:

stap 1: minimaliseer: zuivel, gluten, bewerkte suikers, geraffineerde koolhydraten (oa brood).

Yoghurt ( met yoghurt culturen, dus geen magere yoghurt bijvoorbeeld) en roomboter

hebben ook veel voordelen. Niet te veel en liever niet in de ochtend.

Stap 2: bij ernstigere klachten: alles hierboven en ook geen granen en peulvruchten,

het Paleo-dieet,

Stap 3: bij auto auto-immuunziektes: Paleo dieet, maar ook geen nachtschade groentes, noten,

zaden, eieren. Tot de klachten verminderen en dan weer voorzichtig en rustig aan

voedingsmiddelen toevoegen.

Wil je brood eten? Eet dan biologisch zuurdesem spelt brood of bananen- of notenbrood bijvoorbeeld zelfgemaakt.

Wat ook veel invloed heeft op ons immuunsysteem zijn alle crèmes en deodoranten. Tegenwoordig is alles wat je gebruikt in de badkamer natuurlijk en biologisch te krijgen.

Water drinken is ook belangrijk. Het beste is om een waterfilter te gebruiken omdat er helaas best veel bestrijdingsmiddelen in ons kraanwater zit.

Heb je slaapproblemen? Let extra op BBOVV en kijk gebruik in de avond een gele bril. Blauw licht (wat je ook kan dempen op de meeste telefoons tegenwoordig) is heel slecht voor je melatonine aanmaak. En melatonine zorgt voor ons dag/nacht ritme. Melatonine slikken is niet verstandig, want dat brengt je lichaamseigen aanmaak in de war.

Door ons levensstijl is de laatste 50 jaar ook het testosteron gehalte van de meeste mannen vermindert. Door BBOVV te leven verhoogt het testosteron gehalte en hebben mannen minder last van klagen, depri gevoelens en seksuele problemen.

BBOVV:

Voldoende secretie maagzuur

Goede werking alvleesklier

Gezonde darmslijmvlies

Belang van pre-biotische vezels uit groentes en polyfenolen uit groentes, gevarieerd eten!

Geen pesticiden en andere chemicaliën (waterfilter, natuurlijk crèmes, biologisch eten)

Pak ontstekingen meteen aan.

Reflexzonetherapie geeft fysieke en mentale steun, maakt ruimte voor positieve energie en bevordert de gezondheid en het zelfgenezend vermogen.


Groetjes Anjo

31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

April in het Zonnetje 1

Nieuwsbrief April in het Zonnetje 1 Stilte Massages: Op 2 April begon de maand April met een Stilte dag. Een dag waarop Joyce en ik stilte massages combineerde met een klankschalen massage. Voor de 1

Comments


bottom of page