top of page

Voeten en training. Een winst voor je lichaam.


“Oude stof in nieuwe schoenen”

Het was een interessante bijscholing afgelopen zaterdag. Voeten, Reflexologie en Training.

Bij het lezen van de naam van de bijscholing wist ik niet wat mij te wachten stond, maar alle de drie de woorden apart trokken mij aan.

De bijscholing ging over het trainen van de voeten en het masseren van de spieren in de voeten en welk positief effect dit heeft op het lichaam. Een heleboel.

Tegenwoordig zit op bijna elke hoek van een grote straat een sport/fitnessschool, dus we weten dat sporten en trainen goed voor ons is. Vooral kracht, uithoudingsvermogen en flexibiliteit trainen we. In onze voeten zitten 26 botten, 33 gewrichten en zo’n 120 spieren, banden en zenuwen. Beide voeten samen een kwart van het totaal van ons lichaam. Een gezonde voet kan 150 verschillende bewegingen maken. Wat gebeurt er als we onze voeten gaan trainen? Het is niet moeilijk voor te stellen dat als we goed getrainde voeten hebben die al die 150 bewegingen kunnen maken, die veel kracht en uithouding hebben dat dat veel invloed heeft op de rest van ons lichaam. Onze voeten zijn de basis waarop we bewegen en staan.

In de voeten lopen ook nog een heleboel meridianen met hun acupunctuurpunten en natuurlijk de reflexzones, die in verbinding staan met al onze organen, spieren, zenuwen, bloed en lymfestelsel. Als deze meridianen en zones goed kunnen stromen en goed doorbloed worden heeft dat een zeer positieve werking op de rest van ons lichaam. Bloed, lymfe en energie stromen bij een gezond lichaam zonder moeite door ons lijf.

Denken wij er wel eens aan om onze voeten te trainen? De meeste tijd zitten onze voeten in schoenen. Weinig bewegelijkheid, bij “goede’ schoenen goed ondersteunt en als we zitten is er helemaal geen actie. Er zijn meerdere mogelijkheden om je voeten te trainen en te laten doorstromen:

* iedere dag een tijdje op blote voeten lopen of op sokken met tenen en een antislipzool

* regelmatig een gezonde voeten sessie houden: Voetenbadje met zeezout, je voeten lekker scrubben, een paar voet oefeningen doen en je voeten masseren en alle botjes ten opzichten van elkaar bewegen

* je schoenen veranderen en op minimalistische schoenen leren lopen en teensokken dragen.

Ik weet dat de voeten heel belangrijk zijn. Dat er veel botten en spieren inzitten had ik ook al vaker geleerd. Dat doorstroming vaak een probleem is zie ik regelmatig in mijn praktijk. Maar dat ik mijn voeten kan trainen en sterker en soepeler kan maken? Dat rade ik af en toe wel mensen aan, maar altijd met een andere reden. Voetenbadje en scrubben om je hoofd leeg te maken, met een handdoekje je tenen bewegen voor de doorbloeding.

Een gezonde voetensessie houden, ik doe het nu regelmatig thuis en wil het volgend jaar ook regelmatig aan gaan bieden binnen mijn praktijk. Tijdens deze sessies besteed ik ook ruim de tijd aan de Hallux Valgus. De bobbel aan de binnenkant van de grote teen of andere voetklachten.

Heb je meer interesse in gezonde voeten en de gevolgen daar van op je lichaam?

App, mail of bel me.

Voeten trainen een winst voor je lichaam!

Groetjes Anjo


69 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

April in het Zonnetje 1

Nieuwsbrief April in het Zonnetje 1 Stilte Massages: Op 2 April begon de maand April met een Stilte dag. Een dag waarop Joyce en ik stilte massages combineerde met een klankschalen massage. Voor de 1

bottom of page