top of page

Onze oren lijken op onze Nieren


Ineens was ik aan één oor helemaal doof. Eigenlijk niet ineens het sudderde al een tijdje, de suis in mijn oor werd steeds erger en het ging ook licht pijn doen. Het bleek een “prop”in mijn oor te zijn. Een prop oorsmeer, wat niet meer smeerde maar hard geworden was. Komt vaker voor bij zwemmen, vertelde de dokter mij. Dat zwemmen deden we bijna iedere dag, heerlijk in zee. Een moment van ons samen, ontspanning en energie opdoen.

Nu waarschuw ik mijn cliënten wel eens dat, vooral in de winter, in zee zwemmen, je nierenergie onderuit kan halen.


Nierenergie is natuurlijk een term uit de Traditionele Chinese Geneeswijze en daar binnen uit de 5 elementen theorie. De Nierenergie stroomt door de Nier Meridiaan en is samen met de Blaas Meridiaan het Waterelement. Het Waterelement krijgt haar energie van het Metaalelement en geeft de energie door aan het Houtelement. Heeft het Waterelement iets te veel of te weinig energie dan kan het Aarde element dit nog een beetje bijsturen.


Het zintuig wat bij de Nierenergie hoort is het Oor. De Chinezen zeggen: De Nieren uiten zich via de oren.

Het mooie is dat de Oren een beetje de zelfde vorm hebben als de nieren. Binnen de Nierenergie huist de Jing, dit is de energie die je meekrijgt met je geboorte en als je Jing op is ga je dood. Jing kan je niet aanvullen, maar je kan er wel zuinig op zijn. Door Gezond te leven met een gezonde levensstijl ga je zuinig om met je Jing.


Bij een gezonde levensstijl hoort ook een goede balans tussen Yin en Yang. De Nier Meridiaan is een Yin Meridiaan en de Blaas Meridiaan is een Yang Meridiaan. In het algemeen hebben vrouwen meer moeite om hun Yin energie op pijl te houden dan mannen, daarom kunnen mannen ook beter tegen kou en dus bijvoorbeeld ook tegen zwemmen in een koude zee.


Om het oor heen loopt de Galblaas Meridiaan. Deze heeft dus ook veel invloed op het Oor. Het Houtelement, wat bestaat uit de Lever en Galblaas Meridianen, is heel gevoelig voor stress. Bij Stress vraagt het Houtelement om meer energie van het Waterelement, De Nieren en Blaas Meridianen, die dan verzwakken en dit ui zich dan vaak in oor klachten.


Nu gingen wij elke dag in zee zwemmen, wat heerlijk is, maar ondanks de warmte toch in verhouding koud en dus wat vraagt van mijn Nierenergie. Door ook nog wat onbewuste stress van de verhuizing van mijn praktijk, stroomt mijn Nierenergie minder goed en dit uit zich in mijn oor, door een verstopping. Het is mijn rechteroor wat staat voor conditionering, ratio, het bewuste, Yang energie, staat in verband met praktische zaken en is vaak werk gerelateerd. Dit klopt behoorlijk. En de extreme hitte, (Yang),van vorige week en weer volop werken gaven het laatste zetje.

Morgen mag mijn huisarts mijn oor uitspuiten en gelukkig is de ergste warmte over.


Zwakke Nierenergie uit zich niet alleen in oor klachten maar ook in vermoeidheidsklachten, allergieën, haaruitval, zwakke concentratie, verminderde weerstand en vruchtbaarheidsproblemen. Klachten die vaak bij oudere mensen voorkomen omdat Jing tijdens het leven vermindert.


Rust bevordert de Nierenergie

Zorg voor voldoende rust van lichaam en geest. Mediteer, doe ademhalingsoefeningen, lach, wees mindful en ga op tijd naar bed.

Probeer zoveel mogelijk stress te vermijden, bewaak goed je eigen grenzen.

Ga elke dag naar buiten in de natuur. Haal groen in huis met kamerplanten. Frisse lucht en groen brengen je tot rust

Versterk je nierenergie natuurlijk door Reflexzonetherapie, maar ook door Voetenbaden en door iedere dag je oren te masseren, bijvoorbeeld onder de douche.


Je belangrijkste hersenzenuw is de Nervus Vagus, die heel belangrijk is in rust. Veel Nierenergie klachten hebben te maken met een gestreste Nervus Vagus. Ik masseer de Nervus Vagus altijd mee op jullie voeten. Het is dat pijnlijke plekje onder jullie grote tenen. De Nervus Vagus staat in verbinding met je darmen en een goede spijsvertering helpt om de Nervus Vagus de juiste energie te geven. Omdat Yin en de Nierenergie niet van kou houden en je spijsvertering ook gebaat is bij warm gekookt voedsel is het dus verstandig om ………… warm te ontbijten!!


De Yin, de Nierenergie en de Nervus Vagus zijn alle drie gebaat bij warmte, grenzen stellen en heel goed zorgen voor je eigen energie. Balans of onbalans zegt veel over hoe goed je voor jezelf zorgt. Of je je zelf echt op de eerste plaats zet. Als je sterk in je Yin energie zit dan ben je sterk genoeg om in alle situaties je eigen energie vast te houden. Dan heb je niet het gevoel van een “energie”lek.

Ook jou omgeving profiteert hiervan. Is jou omgeving door stress, ziekte, ouderdom niet meer zo sterk dan kan het een klein beetje van jou energie snoepen in plaats dat jij onbedoeld misschien nog wat van zijn/haar energie snoept. En zeker zieke mensen kunnen dit vaak haar fijn aanvoelen en dan voor jou willen gaan zorgen, wat hun extra energie kost.

Daarom is het als mantelzorger of verzorger/verpleegkundige extra van belang eerst goed voor jezelf te zorgen, goed je grenzen aan te geven en veel in de natuur door te brengen. Doe leuke dingen, zorg dat je verhaal kwijt kunt, zorg voor ontspanning en verwen jezelf op z’n tijd.


Ik heb deze week meer rust genomen, even niet in zee gezwommen en veel soepjes gegeten.

Want ik weet nu hoe vermoeiend het is om de hele dag een ruis in je oor te hebben en alles slecht te horen. Tinitus is tegenwoordig een veel voorkomend probleem. Denk niet bij beginnende lichte klachten het gaat wel over, maar ga er meteen mee aan de slag, dan is er zeker nog wat aan te doen.


De weersomslag is weer groot. Ben je al een beetje vermoeid doe een extra dun hemdje aan onder je kleding en eet weinig/geen rauwkost. Wandel lekker iedere dag en geniet van de nazomer.


Denk is aan een Voetenbad Balans Sessie

Volgende week komt hopelijk mijn nieuwe voetenbad.


Liefs Anjo

17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page