top of page

De Integrale Gezondheidstuin

Integrale gezondheidstuin

De leefstijlcoach zit in ons basispakket van alle zorgverzekeraars. Een jaartje hard leren en je bent leefstijlcoach. Best knap, want beide aspecten, een gezonde leefstijl en coach zijn, zijn beide ingewikkeld en vereisen (levens)ervaring.

Wat voor de één logisch is en normaal, is voor de ander een hele opgave om in het dagelijks leven toe te passen. En wat in je gene, bloed, opvoeding zit haal je er niet zomaar uit. Het bloed kruipt waar het gaan kan!

Ben je iemand die het uiterste van zichzelf vraagt? Door bijv. veel en hard te werken, veel en pittig te sporten, misschien wel is een eetstoornis heeft gehad, sociaal alles op rolletjes heeft? Ondertussen heb je ervaren dat dat je lichaam uitput. Je bent je hier nu van bewust en hebt je leven om gegooid.

Je bent minder gaan werken, Je wandelt iedere dag ruim een uur in de koude wind op het strand (?), Je mediteert iedere dag een uur in kleermakerszit (?) en hebt van gezond eten een sport gemaakt, wat dat dan ook voor jou inhoud gezond eten.

Ondertussen ga je naar de acupuncturist voor alle koude klachten, want je hebt nog steeds last van een Nier yin leegte. Of te wel je basis energie komt te kort door je vroegere levensstijl. Koude handen en/of voeten, opgezette buik, spijsverteringsklachten, lage rugpijn, haaruitval en/of snel last van angsten.

Maar je levensstijl is nu toch gezond?

Je eet gezond, ontbijt met havermout, groene smoothie als lunch, snoept niet, en eet vis of vegetarisch met groente en weinig koolhydraten als diner.

En als klap op de vuurpijl: Je doucht lekker koud en zwemt regelmatig in zee. Lekker vanaf begin april. ( Want stiekem wil je nog steeds je lichaam uitputten, net zoals vroeger tijdens de eetstoornis, of tijdens het pittige sporten of het harde werken. Je hersenen herkennen dit gevoel en maken oa adrenaline aan en dat geeft een goed gevoel))

Ik denk dat de meeste leefstijlcoaches blij met je zijn, bewegen, gezond eten, minder hard werken en de meeste acupuncturisten je vaak terug laten komen om de nier yin leegte proberen op te lossen.

Wat voor de één gezond is, is voor de ander uitputtend. Een man met een stevige nierenergie en een wat oververhitte leverenergie zou veel baat hebben bij bovenstaande gezonde levensstijl. Waarschijnlijk wat koolhydraten en eiwitten toevoegen en hij voelt zich er prima bij.

De vrouw met Nier Yin Leegte vindt het een prettige levensstijl maar de meeste klachten verdwijnen niet. Is de overgang? Toch nog te veel hooi op mijn vork als mantelzorger? Voorjaarsmoeheid? Genoeg redenen om je af en toe moe en koud te voelen.

Een gezonde levensstijl is heel persoonlijk en kan alleen jij voor elkaar krijgen. Jou gezondheid ligt in jou handen. Natuurlijk zijn er veel dingen die voor ons allemaal niet goed zijn, ongeveer ¾ van wat ze verkopen in de supermarkt, vliegtuigen boven ons hoofd, slecht milieu en veel stress.

Maar wat wel goed voor je is, is voor iedereen anders. Al zijn hier ook weer een paar basis regels.

Tijd door brengen in de natuur, natuurlijk en biologisch voedsel, wandelen en fietsen, liefde geven en ontvangen, vers koken en voor de meeste mensen niet te extreem willen leven.

Ik zelf ben nooit zo van het extremen, maar wel van een beetje leven bij de dag. Voor mij past daar reflexzonetherapie bij. Aan jezelf werken, door je relaxt te laten masseren. Het is een basisbehandeling, die de verantwoordelijkheid bij jou laat, maar je goed helpt veranderingsprocessen in beweging te krijgen. Die je lichaam aanzet tot zelf genezing en je helpt in balans te komen. Wat zou het mooi zijn als wij in het basispakket zouden worden opgenomen. Dat het niet meer als een luxe gezien wordt, maar tot een basisbehandeling die andere behandelingen ondersteunt en vaak makkelijker en sneller laat werken. Reflexzonetherapie als ondersteuning van een gezonde levensstijl en ook nog klachten vermindert. Zeker klachten die te maken hebben met je levensstijl.

Integrale gezondheidszorg, hoelang duurt dat nog in Nederland?

Niet een ziekenhuis, maar een plek om aan je gezondheid te werken. Preventief en actief bij ziektes. Misschien wel in het groen? Waar je ontstrest, tijd hebt om aan jezelf te werken en keuzes te maken. Keuzes en tips die je mee kunt nemen in je eigen leventje.

En natuurlijk is hier veel plaats voor de leefstijlcoach, die zich integraal heeft geschoold, de acupuncturist die diepgaande verstoringen kan aanpakken, de reflexzonetherapeut, integrale artsen die naar het hele lichaam kijken en van samen werken houden, de fysiotherapeut samen met de osteopaat, de aromatherapeut en de psycholoog, haptonoom en lichaamsgericht werker. Zoveel mensen, zoveel therapieën. Misschien heb je wel zoveel ruimte nodig als Schiphol groot is om iedereen zijn eigen gezondheidspad te kunnen laten kiezen. Geen vliegtuigen meer, maar een integraal gezondheidstuin waar voor iedereen een plekje is met veel groen, moestuinen, fruitbomen en bloemen en even veel werkgelegenheid als nu op Schiphol en vast goedkoper dan ons zorgstelsel nu is. Oke? Nu sla ik een beetje door in mijn fantasie, maar ik vind het wel een mooi beeld zo midden in de randstad: De Integrale Gezondheidstuin.

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

April in het Zonnetje 1

Nieuwsbrief April in het Zonnetje 1 Stilte Massages: Op 2 April begon de maand April met een Stilte dag. Een dag waarop Joyce en ik stilte massages combineerde met een klankschalen massage. Voor de 1

Comments


bottom of page