top of page

Immuunsysteem (hou corona en griep buiten de deur)

Wat een heerlijk weer was het gisteren, zondag 10 oktober. Ik had om 9:00 uur afgesproken op het strand met een collega om een voetmassage te geven en te krijgen. Het was zeker nog fris om die tijd, maar met een warm dekentje en een goede massage ben je zo warm. Zeker toen de zon echt doorbrak was het heerlijk weer en wat fijn om zo vroeg op het strand te zijn.


Binnen de ayurveda hebben ze het over Prana. Prana is energie die je opdoet waar land overgaat in water (of andersom, het is hoe je het bekijkt). Het is een hele gezonde energie die goed is voor ons immuunsysteem. In de ochtend is de energie nog het zuiverst en sterkst, de ochtend mensen onder ons zullen dat vast beamen. Misschien zeggen we niet voor niks: Morgenstond heeft goud in de mond.


De nachten worden echt al kouder, de dagen wisselend. De nazomer is op zijn eind en de herfst treed aan. Het moment om echt aan ons immuunsysteem te denken en te werken. Pompoen, gember, broccoli, knoflook, uien, linzen, wortelen, kurkuma, paksoi, andijvie, pastinaak, koolrabi, pastinaak allemaal immuun versterkende groentes en specerijen. En natuurlijk appels en peren van Nederlandse bodem en het liefst van hoogteelt bomen. Zelf gemaakte appelmoes, stoofpeertjes, een appeltaart voor een gezellige avond met een kaarsje aan. De herfst kent echt zijn/haar eigen gezelligheid.


Ik ben mij alweer 4 weken aan het verdiepen in ons immuunsysteem en mijn leven aan het aanpassen, zover ik dat nog niet gedaan had.

In de badkamer gebruik ik zoveel mogelijk natuurlijke producten, zeker mijn deodorant en tandpasta. Ik eindig het douchen elke ochtend met koud water. Hoe vaker je dat doet hoe lekkerder, al snel wil je echt niet meer zonder. Ik eet zo gezond mogelijk en doe eigenlijk alles op de fiets. Ik sport sinds vorige week 2x per week, 1xmet de ene zoon, 1x met de andere zoon, zo blijf ik ze beide zien en daarna kook ik lekker voor ze. Ik ga bijna altijd op de zelfde tijd naar bed tussen half elf en elf. BBOVV lukt dus al vrij aardig. Bewegen, Bioritme, Ontspanning, Voeding en Vasten. Alleen dat vasten is nog niet echt mijn ding.


Het is ook weer tijd om wat vaker een etherische olie te gebruiken (Davos, Permunt, Sinaasappel, Den, Mandarijn) in de diffuser en neussnuiver. Ook in de auto is het heerlijk.


Zonder bewegen is het bijna onmogelijk om je immuunsysteem op pijl te brengen. Wandelen, fietsen, krachttraining, zwemmen, voetballen, hardlopen, squashen, fitnes, kungfu het hoort echt bij je dagelijks leven. En na elk uur zitten minimaal 5 minuten even bewegen. Je zal merken dat je concentratie en productiviteit er op vooruit gaat.


Nog 1 ding wat echt belangrijk is en wat we de hele tijd door doen, onze ademhaling. Door alle stoffen die we onbedoeld binnen krijgen en van veel voedingsmiddelen verzuurt ons lichaam. Tijdens onze uitademen houden we ons lichaam in balans qua verzuring. Een goede ademhaling zorgt voor ontspanning en vermindert stress en masseert onze darmen die zo een goede peristaltiek houden. 6X per dag 6xdiep in en uit ademhalen vermindert ook nog de kans op dementie. Helaas is ook onze ademhaling er op achteruit gegaan door ons zittend leven en te veel stress.


Het strand is een stuk rustiger, de bossen beginnen herfsttinten te krijgen, met een lekkere trui aan is het heerlijk buiten. En als je vogelvoer in je tuin ophangt is het daar een komen en gaan van meesjes, tenminste bij onze tuin wel.


Denk aan je Prana en Qi en blijf genieten. Heb je moeite om in actie te komen, klachten, moe of aan het herstellen of gewoon voor ontspanning, je bent altijd welkom.


Groetjes Anjo

Anjo Abbink Reflexologie Den Haag27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

April in het Zonnetje 1

Nieuwsbrief April in het Zonnetje 1 Stilte Massages: Op 2 April begon de maand April met een Stilte dag. Een dag waarop Joyce en ik stilte massages combineerde met een klankschalen massage. Voor de 1

Commentaires


bottom of page