top of page

Mijn immuunsysteem

Ondanks alle groentes, vitamine D pillen, ommetjes en fietstochten ben ik dit jaar meer verkouden dan mij lief is. (geen corona vertelde de test uitslag)


Ik leef echt niet heel ongezond, ben natuurlijk altijd net wat te zwaar, sport regelmatig, maar nu net wat minder door alle corona maatregelen, drink nooit suikerhoudende dranken of koffie maar het lijkt wel of mijn lichaam extra hard moet werken.

Ik voel bij mezelf hoeveel stress met je doet. Stress van het niet werken, van de onzekerheid en van financieel afhankelijk zijn.

Nu speelt de overgang ook een rol, zowel fysiek als mentaal. Soms voel ik de hormonen echt door mijn lijf stromen en ook in deze periode ga je twijfelen, dingen in een andere context zien en nadenken over wat je wilt, welke keuzes kan je nog maken in je leven.

Tijdens de eerste lockdown had ik het nooit verwacht dat een tweede lockdown zoveel stressvoller zou zijn. Wat het met je doet, zomaar ineens buitenspel gezet worden.

Hoe moet dat zijn voor mensen die ontslagen worden en duizend keer afgewezen worden bij een sollicitatie?

Mensen die niet goed genoeg bevonden worden en bijna helemaal niet in aanmerking komen voor een baan? Met pensioen gaan? En een nieuw ritme en invulling vinden.


Nu is het niet altijd handig om je persoonlijkheid te koppelen aan je baan: zonder baan ben ik niks/niemand meer? Ook buiten je werk ben je iemand en zijn er veel mogelijkheden om je leven interessant te maken en nuttig te zijn, al helpt dan een financiële buffer wel. Of in ieder geval genoeg om van te leven en daarover geen stress te hebben.

Want stress maakt je moe, verzwakt je immuunsysteem en je creativiteit en ondernemingslust worden er verre van gestimuleerd.

Zouden we weer aan het werk mogen? Ik schat onze kans op 45%. Iets minder kans van niet, dan van wel.

Een doel hebben en/of iets creëren op de vrij gekomen uren is echt belangrijk heb ik gemerkt. Soms gaat dat vanzelf en komt het op je pad en soms is dat hard werken en steun zoeken bij een goede vriendin en collega.

Het idee weer aan het werk te mogen/ kunnen/moeten? Geeft een ander soort stress.

Kan ik het nog? Komen er veel weer terug? Hoe krijg ik de flow er weer in? Vinden

nieuwe klanten me weer?

Natuurlijk hebben we ook in deze tijd af en toe een bijscholing. De meeste vooral theoretisch bijvoorbeeld over het immuunsysteem en dan de werking van de witte bloedlichaampjes/ fagocyten. Maar gelukkig ook een echte reflexzonetherapie bijscholing, met massage. Al was het online het deed me goed. Ik werd er blij van, het voelde vertrouwt, het gaf hoop en kennis om aan de slag te gaan en cliënten te kunnen helpen met het versterken van bijvoorbeeld hun immuunsysteem.


Ik hou nog even vol, geniet zoveel mogelijk van tuin en zon. Sta altijd open voor een wandeling of fietstocht. En zodra ik weer aan het werk mag, ga ik denk ik de hele praktijk vol met bloemen zetten.Blijf gezond, liefs Anjo

13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page