top of page

Yin/Yang

Yin energie in balans met Yang energie: Genieten


Het Symbool beeld het mooi uit.

Het symbool Yin/Yang is echt heel mooi. Er zit geen begin en eind aan, Yin en Yang omarmen elkaar en zitten in elkaars hart.

Yin de schaduwzijde van een berghelling en Yang de zonzijde van een berghelling

Zonder Yin bestaat er geen Yang en zonder Yang geen Yin. Zonder dag geen nacht en zonder licht geen donker. Geen water zonder droogte, geen kou zonder warmte.

De Yin energie is de vrouwelijke energie die aan de voorkant van ons lichaam huist. Yang energie is de mannelijke energie die in onze rug huist.


Yang laat Yin stromen door ons lichaam.

Yin en Yang horen altijd in balans te zijn. Yin staat voor rust, innerlijk, vrouwelijk, stil en koel. Yin staat voor de vloeistoffen in ons lichaam: Bloed, lymfe, hersenvocht en synoviaal (gewrichtsvloeistof) vocht.

Yang staat voor beweging, mannelijk, warmte, doelgericht en licht. De Yang energie verwarmt ons lichaam en geeft stroming aan de vloeistoffen.


Te weinig Yin of Yang

Hebben we te weinig Yang dan krijgen we Yin klachten als koude voeten/handen, menstruatie- en zwangerschapsproblemen, obstipatie en stijve gewrichten.

Hebben we te weinig Yin dan kan Yin de Yang niet binnen houden, niet genoeg evenwicht geven en krijgen we last van Yang klachten:

Onrust, Slapeloosheid, meer levendige dromen en nachtmerries, nachtelijke opvliegers en nacht zweten, prikkelbaar, droge huid, haar en/of ogen, verminderde soepelheid van pezen en spieren, sneller geblesseerd


Zwanger

Wil je zwanger worden dan is een goede balans tussen yin en yang erg belangrijk. Yang gebruiken we tijdens de conceptie en de groei. Yin zorgt voor een veilige omgeving voor het embryo. Yang houdt van vrolijkheid, speelsheid en warmte, Yin van rust, ruimte en liefde.

Westerse leefstijl

Door onze leefstijl verbruiken we veel Yang energie en voeden we onze Yin energie te weinig.

Wat kunnen we doen om onze Yin energie te vergroten?

Rust, gezond eten, genieten, heel veel slapen, wandelen, niet bereikbaar zijn, mediteren, massage en Yin Yoga of Do In Yoga

Je kan voor langere tijd heerlijk op vakantie gaan, maar nog beter is om je gewone leven zo in te richten dat Yin en Yang in balans blijven.

Genieten van een gezonde Yang energie waarmee we doen wat we echt leuk vinden en genieten van de Yin en de rust om ons zelf weer op te laden.

Warm ontbijten

Om de dag goed te beginnen willen we onze energie goed aanvullen. We willen een energierijk ontbijt dat de spijsvertering aanzet om de rest van de dag ons genoeg energie te leveren. Door warm te ontbijten houden we Yin in balans en gebruiken we niet meteen veel Yang energie om alles eerst te moeten opwarmen. De Chinezen hebben het over koudvormende producten als het ons te veel yang energie kost om het te verteren. Koudvormende producten zijn bijvoorbeeld:

Alle zuivel, alle sappen, muesli en rauwkost. Veel producten hebben een koudere of een warmere kant. Pompoen, wortel, bieten bijvoorbeeld zijn echte warme producten, tomaat, komkommer, courgette zijn groentes met een koudere kant. Dus tomatensoep heeft minder yang dan pompoensoep. Maar tomatensoep heeft meer yang dan een tomatensalade.


Zomer, veel yang energie

Yang energie voeden we door te genieten van de zon. De zomer is echt Yang en de winter echt Yin. In de zomer is het dus tijd voor actie. Een goed moment om te starten met eventuele veranderingen. Ontdek waarvan je geniet, verander je eetpatroon, begin met mediteren of yoga of luister naar een fijne podcast en wil je wel, maar lukt het niet?

Reflexzonetherapie

Ondersteun jou proces met reflexzonetherapie:

Als je geen tijd hebt voor een massage, is het tijd voor een massage”!
8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

April in het Zonnetje 1

Nieuwsbrief April in het Zonnetje 1 Stilte Massages: Op 2 April begon de maand April met een Stilte dag. Een dag waarop Joyce en ik stilte massages combineerde met een klankschalen massage. Voor de 1

Comments


LOGO_AARklein.png
bottom of page